Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ

* Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης, στην ομιλία του προς το εκκλησίασμα, μεταξύ των άλλων είπε:
" ..... και εύχομαι η Καθαριώτισσα, να καθαρίσει την κρίση, που μαστίζει τη χώρα μας..."
Ο μοναδικός τρόπος  που βλέπω να καθαρίζει την κρίση η Παναγία, είναι έμμεσος. Να δώσει δηλαδή δύναμη στον κόσμο, να.....καθαρίσει αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Κι εφ' όσον " τα πανθ' ορά" ας μεριμνήσει να γεννιούνται με ένα σημάδι όσοι σκοπεύουν να την ξαναδημιουργήσουν.  Να...τους καθαρίζει ο κόσμος εν τη γενέσει τους.

* Ο κύριος Αρσένης καθ' όλη τη διάρκεια του πανηγυριού, ήταν τηλεοπτικός manager. Μεριμνούσε για την καλή λήψη, όχι μόνο του τόπου τέλεσης της λειτουργίας, αλλά και των...πέριξ.... Ποιος μπήκε, ποιος βγήκε, τα μέσα τα έξω. Δεν γνωρίζουμε πού σκοπεύει να κάνει χρήση της συγκεκριμμένης λήψης. Υποθέτουμε στο κανάλι του, στα διαλείμματα μπορεί, των φιλοσοφικών συζητήσεων με τον κ. Σκληρό.
Κι επειδή σε άρθρο του, που αναφέρεται στο διορισμό της "αδερφής του Δήμαρχου" μιλάει περί κράτους "της αρπαχτής και του κουκουλώματος" , κι επειδή εμείς είμαστε της "προσφοράς και του ξεκουκουλώματος" θα τον ρωτήσουμε:
" Για ποιο λόγο κ. Αρσένη, ζητήσατε 100 ευρώ, από το ταμείο της εκκλησίας ( υποθέτω ) για τη videoσκόπηση του πανηγυριού?? Και αφού σας αρνήθηκε.....η Παναγία, για ποιο λόγο, τα πήρατε, ζητώντας να τα προσφέρει χορηγία ο κ. Βαλάτος?? Ανακοινώθηκε εξ άλλου εκ των υστέρων και στις χορηγίες: " Ο κ. Βαλάτος Γεράσιμος προσέφερε 100 ευρώ για την βιντεοσκόπηση" είπε ο Δέσποτας.


* Διαφωνούμε κάθετα με την ανακοίνωση των χορηγών στην εκκλησία. Αυτό, έπρεπε να το ζητούν οι ίδιοι οι χορηγοί μια και η διοίκηση θεωρεί πως έτσι απαιτεί η διαφάνεια, απέναντι στους χορηγούς. Εγώ λέω, έτσι απαιτεί η διαφήμιση. Προϊόντων και ανθρωπίνων αρετών. 
Μπράβο στο Χριστιανό, που έβαλε τα πλακάκια στην είσοδο  και ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Αυτός νιώθει από μόνος του καλά. Δε χρειάζεται διαφήμιση.
Δεν είναι δυνατόν να ανακοινώνεται η χορηγία μιας γλάστρας βασιλικού και κάποιων λουλουδιών στο εικόνισμα της Παναγίας. Ούτε η χορηγία ενός ή δύο κατσικιών. 
Αυτά, στους λαχνούς καλύτερα......
Υ.Γ Μπορεί να είναι και λάθος η άποψη, γιατί αν δεν ανακοινωνόταν η χορηγία του κου Βαλάτου, θα πίστευε κανείς, για τα 100 ευρω του κ. Αρσένη??

* Κάπου εκεί μεταξύ των ιερέων κυκλοφορούσε κι ο Διονύσιος Μανιάς, ο κουρέας, ο Νιόνιος τση Πελαγίας, μ' ένα απλό, σκέτο, ολόσκετο, όχι πλουμουδιστό με κουδουνάκια, μαύρο ράσο. " Τέκνον μου" του λέω " εσύ με ράσο??"  Εξεπλάγην, γιατί ο Νιόνιος είναι ακέραιος και σωστός και καλός. Δε θα μπορούσε να δει την ιερωσύνη για βόλεμα. 
Ο Νιόνιος λοιπόν, ζήτησε και πέτυχε να επιτρέπεται να διακονεί την εκκλησία δωρεάν. Που σημαίνει πως ψήφισε νόμο η ιερά σύνοδος για να καλύψει την επιθυμία του Νιόνιου. 
Ο Νιόνιος λοιπόν και θα κουρεύει, όπως πάντα στο κουρείο του, και το χωράφι του θα καλλιεργεί και την εκκλησία θα διακονεί. Ετσι πρέπει να ' ναι οι ιερείς. Να έχουν τη δουλειά τους και να υπηρετούν και την εκκλησία. Ετσι κι οι πολιτικοί, κι οι Δήμαρχοι κι όσοι ανακατεύονται  με τα κοινά. Να έχουν τη δουλειά τους και να υπηρετούν και τα κοινά. Τ' ακούς κύριε Αρσένη? 

* Αμάν για μια καρέκλα έκανε το όρθιο πλήθος στο δρόμο του καμπαναριού. Κάποιοι την άραξαν στη σκάλα που ανεβαίνει κατά την ταράτσα της μονής. Οι υπόλοιποι περίμεναν καρτερικά ν' αρχίσουν κάποιοι να βαριούνται και ν' αδειάσει καμμιά καρέκλα. Σε κάποια στιγμή, σηκώθηκαν από το τραπέζι τρεις κι έφυγαν. Αλλοι 4-5 τριγύριζαν δώθε κείθε και θα επέστρεφαν. Καθήμενοι στο τραπέζι, δύο. Κάποιος ρώτησε: " Είναι ελεύθερη η καρέκλα?" Στη θετική απάντηση, και μέχρι να γυρίσει το κεφάλι, είχαν εξαφανιστεί, όλες οι καρέκλες. Εμεινε ένα ολόκληρο τραπέζι, με δυο άτομα μόνο κοντά κοντά στη μια γωνία του. Επιστρέφοντας οι υπόλοιποι, πού να βρουν καρέκλα?? - Ξεχασέ το, πάμε σιγά- σιγά, είπανε.  

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της θειας της Γιοβάνας στο Πανηγύρι, η οποία συνοδευόταν. Κι ακόμη έκπληξη, η παρουσία της θεια της  Τασίας της Σουργιάνως, η οποία δε συνοδευόταν και περίμενε ταξί. Και των δύο το άθροισμα των χρόνων, πλησιάζει τους δύο αιώνες. Εκτός απ' τα χρόνια άξιο θαυμασμού, είναι το μυαλό τους. Αλήθεια το μυαλό γεράζει?? 
Στα χρόνια τους λοιπόν, με το μυαλό τους, γιατί ανευ, τι να τα κάνουμε τα χρόνια.... 

Ετσι λοιπόν, ξεκουκούλωτα.
Και του χρόνου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.